Instructie

Instructie

Onno van BuzzardEye verzorgt als ervaren freelance RPA-L flight instructor (FI) privelessen en trainingen met betrekking tot het praktijk vliegen. Dit wordt gedaan met eigen toestellen waar een zogenaamde ‘dual’ coach mode gebruikt wordt. Er kan zowel indoor als outdoor gevlogen worden afhankelijk van de grootte en type drone. Nieuwe drone gekocht maar nog geen ervaring? Instructie op eigen drone op locatie is ook een van de mogelijkheden!

Er zijn per 31-12-2020 nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones, zowel voor recreatief als voor beroepsmatig gebruik. De nieuwe regelgeving kent een overgangstermijn van een jaar. Gedurende 2021 worden de nationale documenten nog geaccepteerd.

De Europese regels worden opgedeeld in regels voor 3 categorieen. De categorieen zijn gebaseerd op risico’s voor derden op de grond en in de lucht:

  • open categorie – laag risico
  • specific categorie – medium risico
  • certified categorie – hoog risico

Op 31 december 2020 is de nationale drone wetgeving vervangen door een Europees stelsel van regels. Het verschil tussen amateurvliegers en professionals komt dan te vervallen. In plaats daarvan worden dronevliegers ingedeeld in de Open en Specific categorieen. Het gewicht van je drone en het soort vluchten dat je ermee wilt gaan uitvoeren bepaalt met welke categorie je te maken krijgt.

De meeste dronevliegers zullen terecht komen in de Open categorie (A1-A2-A3). Je moet jezelf bij de RDW registreren als drone-operator als je vliegt met een drone die meer weegt dan 250 gram OF als deze voorzien is van een camera.

Je moet een (online) theoriecursus volgen als je drone meer weegt dan 250 gram. Het gaat om de basisopleiding A1 / A3, eventueel aangevuld met een opleiding A2.

Het online basisexamen A1 / A3 telt 40 meerkeuzevragen afsluitend met een (online) examen. Voor categorie A2 komt daar een schriftelijk examen met 30 vragen bij en moet verklaren enige praktijkervaring te hebben opgedaan. Voor deze praktijkervaring kan BuzzardEye je uitstekend van dienst zijn! Nadat je het (theorie) examen hebt afgelegd kun je bij de RDW terecht voor de afgifte van een EU dronebewijs. Deze is 5 jaar geldig.

Dutch NL English EN German DE French FR