Instructie

Instructie

Onno van BuzzardEye verzorgt als freelance RPA-L flight instructor (FI) privelessen en trainingen met betrekking tot de ROC-Light en RPA-l opleidingen. BuzzardEye verzorgt zelf niet de ROC-light of RPA-Lcursussen maar kan wel van dienst zijn bij individuele instructie en praktijktrainingen. Voor meer informatie kunt u ons via de CONTACT pagina bereiken

Vergunningen en brevetten

Om te mogen vliegen met een drone zijn er een aantal regels en voorwaarden vastgelegd door de overheid. Er is een verschil tussen vergunningen en een brevet. Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Welke vergunning(en) je nodig hebt, hangt af van je situatie. Een vergunning heb je nodig als je vluchten gaat uitvoeren tegen vergoeding.

Bedrijven die met een drone vliegen zwaarder dan 4kg moeten een ROC vergunning hebben. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, o.a. in het bezit zijn van een geldig onbemand vliegbrevet. Als je dus wilt gaan vliegen met een drone boven de 4 kg heb je een RPA-L vliegbrevet nodig. Dit zijn intensieve en kostbare opleidingen. Nu is de wetgeving sinds 1 juli 2016 verandert en kan je een drone onder de 4kg met minder zware eisen vliegen middels een ROC-light vergunning.

ROC-Light cursus

Dit zijn een- of tweedaagse cursussen en gevolgd door een theorie examen. Het theoriecertificaat van deze cursus wordt geaccepteerd door IL&T met betrekking tot de ROC-Light vergunnings aanvraag. Dit certificaat wordt tevens erkend voor de verplichte WA verzekering bij de aangesloten drone verzekeraars (voor verzekeren praktijkcertificaat aantonen)

Voor het beroepsmatig vliegen met drones onder de 4 kg kan je na een cursus van een of twee dagen examen gaan doen om je ROC-light vergunning te behalen. Met deze vergunning mag je beroepsmatig tegen vergoeding met drones tussen de 1 – 4 kg vliegen. Hierbij dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Minimaal 18 jaar te zijn
  • Verzekering voor schade door drones aan derden te hebben (WA)
  • Erkende cursus gevolgd te hebben
  • Geslaagd voor het bijbehorende theorie examen

Verder dien je een ontheffing en vergunning BvL (Bewijs van Luchtwaardigheid) aan te vragen. Dit is een administratieve handeling waar IL&T een vergoeding voor vraagt.

Vlieg je voor je hobby met een drone? Dan hoef je geen vergunning of vliegbrevet te hebben als je recreatief gaat vliegen. Het is nooit onverstandig om een verkorte opleiding, cursus of een workshop te volgen. Kijk wel je reguliere WA verzekering na of er in de kleine lettertjes geen clausules staan met betrekking tot uitsluitingen!