Beroepsvliegers

Beroepsvliegers

Europese regels

Er gelden per 31-12-2020 nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones, zowel voor recreatief als voor beroepsmatig gebruik.

De Europese regels worden opgedeeld in regels voor 3 categorieen. De categorieen zijn gebaseerd op risico’s voor derden op de grond en in de lucht:

  • Open categorie – laag risico
  • Specific categorie – medium risico
  • Certified categorie – hoog risico

Vanaf 31-12-2020

Vanaf 31 december 2020 is de nationale drone wetgeving vervangen door een Europees stelsel van regels. Het verschil tussen amateurvliegers en professionals is vervallen. In plaats daarvan wordt het merendeel van de dronevliegers ingedeeld in de Open en Specific categorieen. Het gewicht van je drone en het soort vluchten dat je ermee wilt gaan uitvoeren bepaalt met welke categorie je te maken krijgt.

Open categorie A1 – A2 – A3

De meeste dronevliegers zullen terecht komen in de Open subcategorie A1/A3 en het restant in A2.

Je moet jezelf bij de RDW registreren als drone-operator als je vliegt met een drone die meer weegt dan 250 gram OF als deze voorzien is van een camera.

Je moet een theoriecursus volgen als je drone meer weegt dan 250 gram. Het gaat om de basisopleiding A1 / A3, eventueel aangevuld met een opleiding A2.

Examen

Het online basisexamen A1 / A3 telt 40 meerkeuzevragen afgesloten met een online examen. Voor categorie A2 komt daar nog aanvullende theoriecursus met een schriftelijk examen met 30 vragen bij en moet je verklaren enige praktijkervaring te hebben opgedaan. Hierbij kan BuzzardEye je prima van dienst zijn!

Nadat je het examen hebt afgelegd kun je bij de RDW terecht voor de afgifte van een EU dronebewijs. Deze is 5 jaar geldig.

Dutch NL English EN German DE French FR