Particulier gebruik

Particulier gebruik

Mag ik als particulier vliegen met een drone?

U mag als particulier vliegen met een drone, volgens regels van de wet. U moet uw drone bijvoorbeeld altijd zonder hulpmiddelen kunnen zien. U mag niet boven aaneengesloten bebouwing en groepen mensen vliegen.

Waar mag ik vliegen?

In verband met de veiligheid mag u niet overal vliegen met uw drone. Zo mag u niet in de buurt van een vliegveld vliegen. U mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water. Op een vliegkaart staat aangegeven welke gebieden voor drones verboden zijn.

Naast de regels voor de plaats waar u vliegt, gelden er ook regels voor de omstandigheden waarin u vliegt. U mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen. En het meteorologisch zicht moet meer dan 1500m zijn

Eisen gewicht drone

Een drone waar u recreatief mee vliegt mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Dit gaat binnenkort veranderen. EU regelgeving gaat in per 31-12-2020.

Overzicht regels recreatief gebruik van drones

Een overzicht van alle regels voor hobby drone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt vervangen per 31-12-2020

Filmen en fotos maken met een drone

Indien u fotos en video-opnames maken met uw drone moet u zich houden aan de privacywetgeving. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy.

Verzekering voor schade drone

Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone veroorzaakt dekt. Niet iedere WA-verzekering doet dit. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden euros) oplopen.

Beroepsmatig gebruik drones

Als u de drone gebruikt om geld te verdienen, gelden andere regels. Zie verder onder Beroepsvliegers

Dutch NL English EN German DE French FR